Niet zelden krijgen ouders van een hooggevoelig kind bij bijvoorbeeld een oudergesprek te horen dat hun zoon of dochter een sociaal-emotionele achterstand heeft. De kinderen staan niet stevig genoeg in hun schoenen, tonen ‘jong’ gedrag of zijn (te) snel van slag, zo luidt het oordeel. Natuurlijk kan dit het geval zijn. Maar… het kan ook anders liggen. Een paar voorbeelden:
Harmonie
Hooggevoelige kinderen zijn vaak op zoek naar harmonie. Doet een ander kind ergens heel moeilijk over? Het kind zal eerder dan anderen geneigd zijn zich te voegen naar het andere kind om ruzie te voorkomen. Laat het kind dan ‘over zich heen lopen’? Of kiest het bewust voor een andere oplossing waar het zich beter bij voelt?
Spannende film
Dat een gevoelig kind snel van slag is, kan verschillende oorzaken hebben. Een groot rechtvaardigheidsgevoel bijvoorbeeld, waardoor het er slecht tegen kan wanneer dingen ‘niet eerlijk’ gaan. Of het is door drukte zo overprikkeld, dat het uiteindelijk om iets kleins uit zijn vel springt. Ook een spannende film of de ellende van het jeugdjournaal kan een gevoelig kind overstuur maken, omdat de ‘zielige dingen’ ze heel diep raken. Dit wordt vaak gezien als ‘emotioneel jong’, maar misschien is ‘heel gevoelig’ ook een goede verklaring…
Pauzes
Dat een kind dat niet altijd met alles meedoet (op het schoolplein bijvoorbeeld), hoeft niet te betekenen dat het geen contact wíl of kán hebben met andere kinderen. Maar een hooggevoelig kind kan juist de pauzes zo nodig hebben om op adem te komen en daarom -geheel zelfgekozen- in zijn eentje een beetje rondscharrelen of aan de zijlijn toekijken bij te wilde spelletjes.
Hoogbegaafd
Niet zelden zijn hooggevoelige kinderen ook hoogbegaafd. Deze kinderen ontwikkelen zich anders dan gemiddeld. Ten onrechte wordt die ontwikkeling soms als een achterstand gezien. Klein voorbeeld: Als een hoogbegaafde peuter vier keer aan zijn klasgenoot heeft gevraagd om het rode blokje, en telkens een andere kleur krijgt (omdat de ander de kleuren nog niet kent) kan hij uiteindelijk heel erg boos worden op zijn vriendje. Niet omdat hij zijn zin niet krijgt, maar omdat hij het gevoel heeft dat de ander hem in de maling zit te nemen. Of wanneer een kind erg houdt van rollenspelen, maar de andere kleuters nog veel minder ‘rolgevoelig’ zijn, kan het hoogbegaafde kind daar erg verdrietig om worden. Dan kun je denken: wat reageert dat kind nog kinderlijk op tegenslagen. Het lijkt misschien of het achterloopt, maar in werkelijkheid functioneert het op een heel ander (hoger) niveau.
Een jaar extra kleuteren?
Vooral bij de overgang naar groep 3 wordt het sociaal-emotionele aspect nog wel eens gebruikt om kinderen een jaar extra te laten kleuteren. Maar hooggevoelige kinderen gedijen juist vaak bij de structuur en rust van groep 3. En voor slimme kinderen is het ook belangrijk dat ze uitdaging krijgen.
Dus komt het begrip ‘sociaal-emotionele achterstand’ ter sprake bij het oudergesprek? Kijk goed wat bij jouw hooggevoelige kind speelt en volg je gevoel!
Wil je meer weten over hooggevoeligheid? Kijk ook eens op onze website.