Hooggevoelige kinderen vinden sprookjes of een spannende film soms eng. En dat mag.
OPVOEDING

Hooggevoelige kinderen vinden sprookjes of films soms eng. En dat mag.

Hooggevoelige kinderen vinden sprookjes of films soms eng. Dat is heel begrijpelijk, zegt Josina Intrabartolo, auteur van veel boeken over en voor hooggevoelige kinderen. In deze blog legt ze dat uit én ze vertelt hoe je als ouder/begeleider een kind hiermee kunt helpen.

Sprookjes. Disney-films. Griezelige boeken. Of het Jeugdjournaal. Dat vindt toch ieder kind leuk?

Eh….

De meeste kinderen kunnen dit soort spannende, ontroerende, huiveringwekkende verhalen inderdaad waarderen. Maar sommige, hooggevoelige, kinderen vinden sprookjes of spannende films eng. En dat is eigenlijk niet zo vreemd. Want als emoties en prikkels zó intens bij je binnenkomen, als je heel erg meevoelt met de personages, of als je goed kunt nadenken over de ellende die je allemaal kan overkomen, dan kijk je toch ineens anders naar de verhalen. Dan is het sprookje niet meer (alleen) spannend, maar vooral heel naar (oma’s die worden verorberd, of kinderen die worden vetgemest…).

De Bambi-film is niet alleen ontroerend, maar ook onthutsend (want zomaar ineens kan je moeder dood zijn. Zou mij dat ook kunnen overkomen?). En griezelverhalen kunnen je een rotgevoel bezorgen. Het feit dat het allemaal ‘niet echt’ is, doet daar niet zoveel aan af. De bijbehorende emoties voelen echt. Met als gevolg dat het kind zich ‘naar’ voelt van een film, of ‘s avonds niet kan slapen door de gedachte aan die grote, boze wolf.

Wennen

Afschaffen dan maar, al die spannende dingen??? Nee, dat hoeft niet en dat kan niet! Het is ook een manier om te ‘wennen’ aan spannende, verdrietige dingen. Maar wat zou het fijn zijn als er wél oog en begrip zou zijn voor de kinderen die hier niet flierefluitend aan voorbijgaan. Als ze de kans krijgen om er in hun eigen tempo aan te wennen. Of wanneer er nog een kans is om na te praten over wat ze hebben gehoord of gezien.

Grens

Moedig je kind daarom aan. Moedig het op een positieve, niet dwingende manier aan om dingen die het spannend vindt, toch te proberen. (Want elke keer als het lukt, zal het de volgende keer weer minder spannend zijn.) Maar moedig je kind óók aan om zich uit te spreken en zijn grens aan te geven. Je kind mag laten weten hoe het zich voelt, het mag aangeven wat het wel en niet leuk vindt. Je kind mag zijn wie het is, want dat is goed.

Tip

Hooggevoelige kinderen vinden sprookjes of films soms eng. Herkenbaar? Lees Spinnetje gaat griezelen! Een prachtig prentenboek over het weerstaan van groepsdruk en luisteren naar je gevoel.

Josina Intrabartolo is een auteur van diverse kinder- en opvoedboeken bij Uitgeverij Scrivo Media. Josina heeft 18 titels op haar naam staan, waaronder kinderboeken over de hooggevoelige Langmuts en een boekenreeks over de enthousiaste Draakje Vurig.