Tips

Op vakantie! Hoera en oh jee… Drie tips

Hoera, het is vakantie! Na de drukke laatste weken is iedereen wel toe aan een paar weekjes relaxen. 

Jammer genoeg betekent ‘vakantie’ niet voor iedereen ook automatisch ‘ontspannen’.  Voor hooggevoelige kinderen kan de vakantie ook veel spanningen meebrengen. Want wat gaat er gebeuren? Waar gaan we naar toe? Hoe is het daar? Gaat de auto niet kapot onderweg? 

Drie tips om de vakantie voor iedereen zo ontspannen mogelijk te houden:

Structuur

Hooggevoelige kinderen hechten vaak aan structuur, voorspelbaarheid en regelmaat. Dat is ook goed te verklaren: als je snel overweldigd raakt, weet je liever van tevoren wat er zal gebeuren. Dan kun je je erop instellen. Structuur geeft houvast, je weet waar je aan toe bent. Wat dat betreft is vakantie een brute onderbreking van die fijne structuur.

Dagindeling

Houd hier rekening mee in de vakantie. Je kunt ervoor kiezen om zoveel mogelijk de structuur en rituelen van thuis aan te houden. Denk daarbij aan dezelfde tijden (ongeveer) voor opstaan, eten en slapen. 

Is dat niet handig? Voer dan een nieuwe dagstructuur in. Vertel dit ook aan je kind. Bijvoorbeeld: we ontbijten om 9 uur, daarna gaan we op pad en ’s middags zijn we weer op de camping. Of: de ene dag blijven we in het huisje, de andere dag gaan we iets bekijken. 

Als een kind weet wat het kan verwachten, geeft dat rust.

Rust

Over rust gesproken: houd het rustig. Een nieuwe omgeving, een ander onderkomen; je kind krijgt meteen al veel prikkels te verwerken, zelfs als je nog niet eens veel onderneemt. Het is echt wennen! Natuurlijk wil je op pad en de nieuwe omgeving verkennen. Dat kan ook prima, maar bouw ook rustmomenten in. Dus ga misschien niet elke dag op pad. Of juist niet de héle dag. Zoek een ritme dat bij jullie past!

Bedtijd

Tot laat uit eten, eindeloos ’s avonds spelletjes spelen of te warm om in de tent te slapen; de bedtijd ligt op vakantie vaak (een stuk) later dan thuis. Op zich begrijpelijk. Maar een oplopend slaapgebrek kan ook leiden tot kortere lontjes en lamlendigheid. Probeer daarom de bedtijd niet teveel uit de hand te laten lopen. Dat houdt het voor iedereen gezelliger.

Een plezierige en vooral ontspannen vakantie toegewenst!

Kun je nog meer tips gebruiken? Kijk dan eens naar de gids Op vakantie met hooggevoelige kids.  Leuk om met je (hooggevoelige) kind te lezen: Langmuts en de vakantie.

Josina Intrabartolo is een auteur van diverse kinder- en opvoedboeken bij Uitgeverij Scrivo Media. Josina heeft 18 titels op haar naam staan, waaronder kinderboeken over de hooggevoelige Langmuts en een boekenreeks over de enthousiaste Draakje Vurig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.