Boekinspiratie

Nieuw boek: Hooggevoelig op school

‘Op de basisschool koos hij het liefst een plekje in een hoek waar hij mooi overzicht had, geen drukke kinderen om zich heen. Hij ging graag een klein klusje buiten de klas doen voor de juf om even alleen te zijn. Ongekend belangrijk voor zo’n hooggevoelig kind dat er mensen om hem heen zijn die het zien en hem begrijpen.’

Dit schrijft vader Jeroen over de schooltijd van zijn zoon in het nieuwe boek ‘Hooggevoelig op school’. 

Begrip en erkenning

Inderdaad is het voor hooggevoelige kinderen (maar ook voor elk ander kind!) heel belangrijk dat hun specifieke eigenschappen worden begrepen en gezien. Daarom schreef ik (Josina) dit boek: zodat er hopelijk meer begrip, herkenning en erkenning voor hooggevoeligheid zal zijn, ook op school.

Praktisch

Daarbij kreeg ik hulp van ouders en leerkrachten, die hun eigen ervaringen met mij deelden. Deze uit de praktijk gegrepen verhalen omlijsten en versterken de informatie in dit boek. Voor andere ouders zal dit vermoedelijk veel herkenning opleveren. En hoe fijn is het om te lezen dat je niet de enige bent in een bepaalde situatie?

Thema’s

Van schoolkeuze tot ‘anders leren’, van overprikkeling tot sociaal-emotionele ontwikkeling, ik heb geprobeerd om in het boek veel thema’s te behandelen waar je op school mee te maken kunt krijgen. Als steuntje in de rug, maar ook om te voorkomen dat iedereen weer het wiel opnieuw moet uitvinden. Want je bent niet de eerste of enige ouder die tegen moeilijkheden aanloopt!

Voorproefje

Nog een klein voorproefje van dit boek daarom. Over dat het elk schooljaar tóch weer even wennen is…

Wennen 

Voor veel kinderen is het elk jaar weer wennen: hun klas blijft dan wel (min of meer) hetzelfde, maar er is een ander lokaal, nieuwe taken en verwachtingen, een nieuwe leerkracht met zijn eigen aanpak en karakter. Daarmee is er een andere dynamiek in de klas. Dat kan best even wennen zijn. 

Heb daarom geduld als het in het nieuwe schooljaar niet meteen lekker loopt. Het kan gebeuren dat het tot aan de herfstvakantie ‘zoeken’ is naar een nieuw evenwicht, wat gepaard gaat met meer spanning en overprikkeling. Bij een grote overgang kan het zelfs tot de kerstvakantie duren tot het hooggevoelige kind eindelijk weer zijn plekje heeft gevonden! 

Hooggevoelig op school, inzichten en tips voor een fijne tijd op de basisschool – Josina Intrabartolo, ISBN 9789491687884 https://www.scrivomedia.nl/Hooggevoelig-op-school

Josina Intrabartolo is een auteur van diverse kinder- en opvoedboeken bij Uitgeverij Scrivo Media. Josina heeft 18 titels op haar naam staan, waaronder kinderboeken over de hooggevoelige Langmuts en een boekenreeks over de enthousiaste Draakje Vurig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.