Eigenlijk werd Langmuts uit nood geboren. Ik bracht hem – samen met illustratrice Dinie de Zeeuw – tot leven om (hoog)gevoelige kinderen uit te leggen wat hooggevoeligheid inhoudt. Want tien jaar geleden was het fenomeen hooggevoeligheid (of hoogsensitiviteit) nog niet breed bekend. Vaak in wat meer spirituele kringen kende men de term. Maar in de dagelijkse praktijk zag ik vele kinderen, ouders en leerkrachten worstelen met hun gevoelige eigenschappen, die zo mooi, maar soms ook zo lastig en onbegrepen waren.
Dit jaar is het precies tien jaar geleden dat er een vrolijk, vriendelijk en hooggevoelig kaboutertje werd geboren. Langmuts werd hij genoemd, vanwege zijn handige lange muts. Hij kreeg de hoofdrol in zijn eigen boek, waarin zijn wereld tot leven kwam. Langmuts voor alle hooggevoelige kinderen.
‘Een hooggevoelig kind wordt gauw als verlegen gezien’
Want tja: als je altijd eerst rustig de kat uit de boom kijkt, word je al gauw als verlegen gezien. Als je de rust opzoekt in de pauze op school omdat je die hard nodig hebt, wordt er gedacht dat je niet sociaal bent. Als je overstuur raakt van onrechtvaardigheid of verrassingen, word je als ‘emotioneel jong’ betiteld. En als je je overprikkeling uit door een woede-uitbarsting, zitten ouders en leerkrachten met hun handen in hun haar vanwege dit onbegrepen en ‘onhandelbare’ gedrag.
Het is niet gek als de muziek zó hard klinkt dat je oren er pijn van doen
Het was Langmuts’ taak om de gevoelige kinderen te laten (in)zien dat er niets mis is met hun anders zijn. Dat het niet gek is dat muziek niet leuk is als het zo hard klinkt dat je oren er pijn van doen. Dat logeren soms gewoon te spannend is, net als een zielige film op televisie. Langmuts heeft, net als zijn lezertjes, soms gewoon veel last van zijn gevoelige zintuigen en hoe diep de indrukken bij hem binnenkomen. Dan wordt hij verdrietig of boos, of krijgt hij buikpijn. Gelukkig laat Langmuts de kinderen vervolgens vóóral zien hoe gezegend ze eigenlijk zijn met hun scherpzinnigheid en gevoeligheid.
De bescheiden Langmuts had een voortrekkersrol
Tien jaar geleden had onze bescheiden Langmuts een voortrekkersrol. Duizenden gevoelige kleuters (en hun ouders, waar soms ook heel wat kwartjes vielen) mochten via hem ontdekken hoe hun wereld in elkaar steekt. En vooral dat daar niets mis mee is. We hebben gedurende de jaren zoveel mooie reacties gehad van lezertjes die zich in Langmuts herkenden (“Ik ben eigenlijk net als Langmuts, hè mama?”) en hun ontroerde ouders die zich eindelijk gezien en gehoord voelden.
Het blijft lastig om hooggevoelig te zijn in een assertieve wereld
Langmuts is er ook na tien jaar nog steeds voor hooggevoelige kinderen. Hooggevoeligheid is inmiddels wel veel bekender geworden. Gelukkig. Maar nog steeds zijn er kinderen die hierin niet (voldoende) worden gezien. Of die zichzelf niet begrijpen. Het blijft lastig om gevoelig te zijn in een assertieve wereld. Om introvert te zijn in een extraverte maatschappij. Dat hoef je Langmuts niet te vertellen. Laat Langmuts jou maar vertellen dat je goed bent zoals je bent. Want zo is het.
Aanbieding
Wil je kennismaken met Kabouter Langmuts? Bestel dan ‘Langmuts is een held’. We hebben de prijs verlaagd naar 9,95 euro (was 14,95 euro).