Geef je kind vertrouwen. Juist als je zelf ook hooggevoelig bent.
OPVOEDING

Geef je kind vertrouwen

Een hoogsensitief kind, heeft vaak ook een hooggevoelige ouder. Aan de ene kant kan dat heel fijn zijn, omdat je wellicht beter begrijpt hoe je kind de wereld beleeft. Er kan ook een nadeel aan zitten. Je zult er wellicht meer op gebrand zijn om jouw gevoelige kind te beschermen en te behoeden voor pijn, verdriet of mislukkingen. Al is het maar omdat je zo goed weet hoe dat allemaal erin kan hakken… Geef je kind vertrouwen. Juist als je zelf hooggevoelig bent.

Gefrustreerd

Natuurlijk moet je als ouder je kind beschermen, zodat het veilig kan opgroeien. Maar tegelijkertijd mag je kind niet in ‘een gouden kooitje’ terechtkomen. Je hoeft niet elk obstakel en elk probleem(pje) voor je kind weg te toveren. Jouw kind mag best eens gefrustreerd raken omdat iets niet gaat zoals hij/zij wil, en dan weer opnieuw beginnen. Je kind moet de kans krijgen om de wereld te ontdekken en ervaringen op te doen, zowel goede ervaringen als minder prettige. Want juist daardoor groeit hij, leert hij zichzelf kennen en krijgt hij zelfvertrouwen.

Stimuleer

Wees je als (gevoelige) ouder hiervan bewust. Geef je kind de ruimte om zijn eigen ervaringen op te doen. Sterker nog: stimuleer hem of haar daarin. Want vaak staan deze kinderen niet te popelen om ‘iets nieuws’ te ondernemen.

Vaak zal het prima gaan en is je kind weer een mooie ervaring rijker. Soms zal het minder goed uitpakken. Maar dan ben jij er om het kind op te vangen, om te praten over de ervaringen en om de gevoelens van je kind serieus te nemen.

Eigen weg

Geef je kind vertrouwen, daar krijgt het veerkracht en (zelf)vertrouwen van. En wees eerlijk: diep in je hart wéét je dat je kind over zoveel mooie eigenschappen bezit dat het zijn of haar eigen weg zal vinden in deze woelige wereld. Toch?

Inspiratie

Geef je kind vertrouwen. Juist als je zelf hooggevoelig bent. Ter inspiratie plaatsten we onlangs op deze blog een gedichtje waarin het thema ‘Vertrouwen’ wordt belicht.

Josina Intrabartolo is een auteur van diverse kinder- en opvoedboeken bij Uitgeverij Scrivo Media. Josina heeft 18 titels op haar naam staan, waaronder kinderboeken over de hooggevoelige Langmuts en een boekenreeks over de enthousiaste Draakje Vurig.