Hooggevoelig en... School

De plek in de klas is belangrijk voor een hooggevoelig kind

Je verwacht het misschien niet, maar de plek in de klas is belangrijk voor een hooggevoelig kind.

Hooggevoelige kinderen hechten vaak aan ordening en overzicht. Dat iedereen en alles een vaste plek heeft, geeft rust en duidelijkheid. Bovendien vangen deze kinderen alle geluiden en signalen uit de klas op. En natuurlijk móeten ze weten waar dat getik van de pen vandaan komt, of wie er zo zit te zuchten.

Rust

Een plekje waarvandaan het hooggevoelige kind de hele klas in één oogopslag kan zien, kan dan rust geven. De geluiden komen niet van achter, het kind hoeft alleen maar even op te kijken om te zien wat er gebeurt. Wanneer het midden in de klas zit, komen de prikkels van alle kanten. Dat geeft niet alleen veel onrust, maar als het kind wil weten wat er aan de hand is, zit het de hele dag op zijn stoel te draaien.

Minder vermoeid

Een kind dat op een goede plek in de klas zit, komt minder vermoeid thuis. Dus is jouw kind altijd (zwaar) overprikkeld na schooltijd? De plek in de klas zal zeker niet de enige oorzaak zijn, maar het kan wel degelijk een verschil maken! Wellicht is het mogelijk om met de leerkracht te bespreken wat een goede plek voor jouw zou kunnen zijn.

Meer weten over hooggevoelige kinderen en school?

Lees dan het veelgelezen artikel ‘Hoogsensitief kind in de klas‘.

Samen met kinderen lezen over hooggevoeligheid op school? Lees dan het boek Draakje Vurig op school (voor hooggevoelige kinderen met een sterke wil) of Langmuts op school (voor introverte hooggevoelige kinderen). In ‘De gids over hooggevoelige kids‘ staan ook tips over hooggevoeligheid en school.

Josina Intrabartolo is een auteur van diverse kinder- en opvoedboeken bij Uitgeverij Scrivo Media. Josina heeft 18 titels op haar naam staan, waaronder kinderboeken over de hooggevoelige Langmuts en een boekenreeks over de enthousiaste Draakje Vurig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.