Het Corona-virus heeft een grote invloed op ons leven en dus ook op de levens en gevoelens van onze hooggevoelige kinderen. Hoe ga je daarmee om? Tips voor hooggevoelige kinderen in Corona-tijd.
Allereerst: hooggevoelige kinderen pikken veel op. Niet alleen komen alle nieuwsberichten echt binnen, ook gevoelens van anderen in huis voelen ze vaak feilloos aan. Vooral voor kinderen die geneigd zijn veel te piekeren, of die nog te jong zijn om dingen een beetje te relativeren, kan dit grote invloed hebben op hun gevoel van veiligheid. Bovendien is alles ineens anders: niet meer naar school, geen vriendjes en andere activiteiten. We mogen dit gerust een onzekere en zelfs bedreigende situatie noemen. Zo voelen we het zelf als volwassene toch ook?
Rouw
Het allerbelangrijkste is nu: kies wat echt belangrijk voor jou en je kind is. Vergis je niet: allemaal (zowel volwassenen als kinderen) hebben we nu te maken met een soort rouw: we voelen het verlies van het leven zoals we dat gewend waren te leven, we missen onze dierbaren, die we niet kunnen bezoeken en knuffelen. We moeten ons in heel korte tijd aan passen aan een levenswijze waar we niet voor hebben gekozen. We moeten omgaan met een onzichtbare dreiging die we constant voelen. Dit verdriet, deze zorgen en het aanpassingsvermogen kost ons allemaal heel veel energie.
Veilig en geborgen
Prima als je kind daar graag mee bezig is. Maar het kan ook zijn dat alles even te veel is. Er gaat al heel veel energie van het kind zitten in het aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. Voer daarom de druk niet teveel op. Probeer dat te doen wat echt nodig is aan het huiswerk, maar durf ook te zeggen: het is even goed zo. Dat je kind zich veilig en geborgen voelt, is nu even belangrijker dan dat het de moeilijke rekensom feilloos kan maken.
Vaste structuur
Veel hooggevoelige kinderen hechten erg aan structuur en duidelijkheid. Dat is in deze situatie niet minder. Sterker nog: sommigen zullen juist houvast vinden aan de dingen die wél duidelijk zijn in deze chaotische wereld. Kies daarom voor een vaste structuur in de dag. Dat hoeft echt niet te betekenen dat een dag van uur tot uur moet worden ingedeeld, maar zorg ervoor dat een kind ongeveer weet wat het kan verwachten. Bijvoorbeeld: we staan elke dag om … uur op, ’s ochtends doen we het huiswerk. Als het af is ga je even buitenspelen, we eten om … uur, etc.. Kies een schema wat bij jullie past. Laat je daarbij niet teveel beïnvloeden door wat anderen doen: iedereen kiest een indeling die werkt voor zijn gezin.
Neem zorgen serieus
Veel kinderen zullen ondersteboven en misschien wel bang zijn van al het nieuws rondom dit bedreigende virus. Wat als ik het krijg? Gaan opa en oma nu dood? Is het voor papa of mama wel veilig om naar het werk te gaan? Neem deze zorgen serieus, wuif ze niet weg. Geef zo eerlijk mogelijk antwoord op de vragen die je kind heeft (zonder ze met teveel informatie te overladen). Laat de vragen van kind leidraad zijn voor het gesprek; dat wat ze vragen, die informatie kunnen ze ook aan. Blijf eerlijk, zeg het ook gerust als er dingen zijn die je niet weet. Je hoeft een kind niet weg te houden van het nieuws, maar zorg dat dat wat ze horen te behappen is en dat ze de kans hebben om er met jou over te praten.
Dagboekje
Als je kind moeilijk in slaap kan komen, zorg er dan voor dat het voor het slapen gaan zijn zorgen kwijt kan. Praat erover of maak een ‘zorgendoosje’ waarin het kind een papiertje met zijn zorg daarop kwijt kan. Er zijn ook speciale zorgenknuffels, Of zorg voor een dagboekje waarin het kind kan opschrijven hoe zijn dag was en hoe hij zich voelt. Het kan ook zijn dat je kind moeilijker kan slapen omdat het lichamelijk niet moe is. Zorg daarom overdag voor voldoende beweging en ‘uitleefmogelijkheden’, zodat het ’s avonds ook echt moe is en sneller in slaap zal vallen.
Knutselen of bakken
Is je kind (of ben jij) een beetje lamgeslagen en voel je je machteloos door de hele situatie? Ga dan iets dóen. Je hoeft geen arts of verpleegkundige te zijn om toch iets te kunnen betekenen in deze crisis. Je kunt met je kind kaarten maken of iets anders knutselen en opsturen aan opa en oma, tantes en ooms. Maar ook aan verpleeghuizen of bejaardentehuizen, die daarmee de dag van hun clienten een beetje kunnen opfleuren. Of bak iets lekkers voor de buren. Het is misschien iets kleins, maar het is zeker niet onbetekenend. En zo sta je toch niet helemaal machteloos.
Lol
Vergeet in alle ellende niet om lol te maken en te lachen. Dat is heerlijk ontspannend en zo belangrijk in deze tijd. Dus doe lekker gek, pak een grappig boek, doe een maf spel, verzin een gek beweegspel en ontspan.
Natuur
Hooggevoelige mensen vinden hun ontspanning vaak ook in de natuur. Dat kan natuurlijk in de eigen tuin, maar gelukkig mag je ook nog steeds even een frisse neus halen (met inachtneming van de regels) in park, bos of heide.
Zorg voor jezelf
Deze hele situatie vraagt ook veel van jou, als ouder. En als ouder ben jij de veilige haven voor je kind in deze situatie. Zorg dus goed voor jezelf, loop jezelf in alle drukte niet voorbij. Kies ook voor jezelf wat nu belangrijk is. Laat alles wat er nu niet echt toe doet maar even zitten. Je hoeft niet per sé de zolder of kelder uit te ruimen omdat iedereen dat schijnt te doen. Alles hoeft nu even niet piekfijn in orde te zijn. Als een kopje thee in het zonnetje in de tuin de situatie voor jou wat dragelijker maakt dan de was strijken, kies dan voor het kopje thee. Wees lief voor jezelf.
Laat je emoties zie
Wees ook niet bang om je emoties te laten zien. Als je verdrietig bent, of heel erg moe, laat het gewoon zien en benoem het. Hooggevoelige kinderen voelen vaak feilloos aan dat jij je niet lekker voelt, maar zijn dan geneigd om te denken dat dat hun schuld is. Dus leg uit hoe het komt dat je verdrietig of chagrijnig bent. Zeg erbij dat dat niet erg is en dat het zo weer overgaat. Zo leren we onze kinderen om et hun emoties om te gaan.
Ontspannen
Het is een rare en verdrietige tijd, die toch ook weer mooie aspecten heeft. Maak er het beste van. En dat hoeft heus niet door heel bijzondere dingen te doen. Het is al goed genoeg als je er ontspannen voor elkaar kunt zijn en als jullie je samen door deze periode heenworstelen.
Over de auteur
Deze tips voor hooggevoelige kinderen en corona zijn geschreven door Josina Intrabartolo. Zij is co-auteur van het boekje ‘De gids over hooggevoelige kids‘ en schrijfster van veel kinderboeken rondom het thema hooggevoeligheid, zoals Langmuts, Draakje Vurig, Ridder Zeldenmoed en Fenne en het danskamp. Daarnaast is zij de bedenkster van het succesvolle SmoeltjesSchrift dat kinderen helpt om hun dag af te sluiten.