‘Moet je wel zoveel rekening houden met de hooggevoeligheid van een kind? Altijd maar begrip tonen, als het weer eens bang of overstuur is? De buitenwereld heeft toch ook niet altijd begrip? Daar moet je ze toch op voorbereiden?’
Als schrijfster van boeken over hooggevoeligheid krijg ik deze vraag nog wel eens te horen. In mijn boeken pleit ik ervoor om de gevoeligheid van het kind te erkennen, om begrip te tonen voor de emoties, de buien, de angsten van het kind, ook als je ze zelf niet helemaal begrijpt. Je kind is goed zoals het is! Dat komt misschien over als een ‘softe aanpak’. Vooral als je zelf bent opgegroeid in een tijd waarin je als kind vaak te horen kreeg: ‘Doe niet zo flauw/kinderachtig/bang, gewoon meedoen.’ ‘Stel je niet aan, er is niets aan de hand.’
Hard
Dus ik snap de vraag. De wereld is hard en ook de gevoelige mensen moeten daar gewoon in meedraaien. Daarin wordt niet altijd rekening gehouden met gevoeligheid. Dus daar kun je ze maar beter op voorbereiden.
Erkent
Toch ben ik ervan overtuigd dat je kind ‘hard maken’ als voorbereiding op de ‘echte wereld’ geen oplossing is. Ik weet zeker dat rekening houden met de gevoeligheid van het kind de juiste weg is voor ouders, leerkrachten, grootouders, et cetera. Waarom? Omdat je het kind daarmee erkent.
Zelfvertrouwen
Door begrip te hebben voor het gevoelige karakter (wat overigens zeker niet hetzelfde is als het altijd de zin geven, of meegaan in de emoties), zeg je dat het kind mag zijn wie het is. Je laat je kind voelen dat het goed is zoals het is. Als een kind die boodschap krijgt, als het voelt dat het gewaardeerd wordt om wie hij/zij is, zal het vertrouwen in zichzelf hebben. En wie zich gewaardeerd voelt in al zijn eigenschappen, wie in zichzelf gelooft en van zichzelf houdt, kan er ook mee dealen wanneer er eens geen rekening wordt gehouden met zijn gevoeligheid. Wie zelfvertrouwen heeft, kan uiteindelijk de hele wereld aan. Zelfs als die harder is dan je lief is.
Boekentip
Wil jij meer weten over hooggevoeligheid? Lees dan het praktische gidsje ‘De gids over hooggevoeligheid bij kids‘. Hierin staan 80 fijne tips die je helpen bij de opvoeding van een hooggevoelig kind.